WebAIM Million 2025: Toegankelijkheid blijft een uitdaging
Gepubliceerd op 01/04/2025
Elk jaar publiceert WebAIM (Web Accessibility In Mind) het WebAIM Million" rapport, een analyse van de toegankelijkheid van de homepage van de miljoen meest bezochte websites.
Laag contrast: een hardnekkig probleem
Liefst 79,1% van de homepaginas bevat tekst die niet voldoet aan de WCAG 2.2 AA contrastratio. Dit betekent dat een groot deel van de gebruikers, vooral mensen met visuele beperkingen, moeite heeft om de inhoud te lezen. Dit is een fundamenteel probleem dat de basis vormt van toegankelijkheid.
ARIA: een tweesnijdend zwaard
ARIA (Accessible Rich Internet Applications) is bedoeld om webinhoud toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen. Het WebAIM Million rapport laat echter zien dat ARIA vaak verkeerd wordt gebruikt. Homepaginas met ARIA bevatten gemiddeld 57 fouten, meer dan twee keer zoveel als pagina's zonder ARIA (gemiddeld 27 fouten). Dit suggereert dat ontwikkelaars ARIA vaak toevoegen zonder de juiste kennis, wat leidt tot meer toegankelijkheidsproblemen dan oplossingen.
JavaScript frameworks en toegankelijkheid
De trend die we de afgelopen jaren hebben gezien, zet zich voort: populaire JavaScript-frameworks zorgen vaak voor meer problemen met toegankelijkheid. Complexe, dynamische websites die met deze frameworks zijn gebouwd, bevatten vaak meer fouten dan eenvoudige, statische websites. Dit benadrukt de noodzaak voor ontwikkelaars om toegankelijkheid vanaf het begin in hun ontwikkelingsproces te integreren, vooral bij het gebruik van complexe frameworks.
Algemene fouten: De meest voorkomende fouten blijven ontbrekende alternatieve tekst voor (informatieve) afbeeldingen, lege links en knoppen, en ontbrekende formulierlabels.
Het WebAIM Million 2025 rapport laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is op het gebied van webtoegankelijkheid. Het is essentieel dat ontwikkelaars en ontwerpers de verantwoordelijkheid nemen om toegankelijke websites te bouwen die voor iedereen toegankelijk zijn. Alleen dan kunnen we een inclusief web creëren.
Terug…